Sunday, November 11, 2012

PostHeaderIcon Mujahid Kecil


بسم الله الرحمن الرحيم
 
*Salamu llahi 3alaikum*
 
 
Bismillah,
 
Selepas mndapat gelaran seorg istri..skrg mama bakal dapat gelaran seorang ibu (^__^)..banyak sngat yg mama perlu belajar..yela, kandungan pertama la katekn ;) 
 
selalu je mama dengar yg 3bulan pertama mngandung ni msti alahan sngt2 teruk..alhmdulillah, mama xde alahan yg teruk..tp yg kena alahannya adalah papa hehe..cian mama tngok papa, asik tak larat je..pagi2 muntah, selalu tak sihat..mama pulak yg makin sihat hehehe...

perangai buruk mama time mngandung heehe..mama xsuka langsung ngn masakan papa..walhal papa sngt terkenal ngn masakannya yg sedap..papa selalu sedih bila mama tak nk makan masakan papa..bila mama pergi rumah kawan2 mama bukan main berselera lagi mama makan hehehe..pastu time ni la mama jadi sngt2 manja..cepat menangis dan cepat terasa hati..sabar sungguh papa layan kerenah mama time mngandung ni (^__^)..

papa pulak bnyk berkorban untuk mama..papa korbankn bolanya..snggup tak pergi tengok perlawanan bola sbb nk jaga mama...walhal papa tu peminat bola no 1 hehe...papa bnyk habiskn masa di rumah je jaga mama..bila kawan2 ajak keluar mesti papa tolak..papa risaukn mama..takut nnti klu papa keluar akn terjadi apa2 kat mama..mama sngt terharu ngn papa..syg papa..

disini setiap bulan kena pergi check doktor..doktor yang rawat mama sepanjang mama mngandung namanya doktor ahlam gharaybeh..setiap bulan papa mesti akan temankan mama pergi jumpe doktor ahlam..
dan saat yg paling mnggembirakan mama ngn papa bila doktor bagitahu yang anak mama ngn papa ni lelaki..alhmdulillah, papa asik tersenyum je..smpi balik ke rumah pun masih tersenyum2 hehe..suka la tu papa..tak lama lagi dapat geng la heheh..

dan mulalah saat yg dinanti2 kan..shopping time!!!!! hehe..klu tak silap..time nk pergi shopping barang baby mama tngah mngandung 5bulan..sanggup turun ke balad dan berjalan berjam2 semata2 untuk beli barang baby..best sngt tau cari baju baby ni..tak percaya pun ada..hehe..bnyk juga la mama ngn papa beli barang2 baby..kenapa beli awal? takut nnti dh tak larat nk jalan ngn perut besar hehe (sebenarnya dah tak sabar nk beli baju baby hehe)

10/5/2012 -Hari Khamis

mama kena tahan di hospital sebab air ketuban dalam perut mama dah tinggal separuh..doktor risau baby dalam kandungan tak dapat bernafas dngn elok disebabkn kekurangan air..time tu mama mngandung 32minggu..
 
alhmdulillah, anak mama sihat2 je..doktor cakap anak mama kuat (^_^)..mama duduk dihospital selama 3hari menunggu baby mama ni keluar..seriusly sangat2 terseksa..mama kena puasa..kena baring je atas katil..tangan mama dah penuh ngn wayar2 yg masukkn air dan ubat..setiap 2jam doktor akan datang dan check besar mana dh pembukaan bawah tempat baby nk keluar..sangat sedih bila dapat tahu yg pembukaan tu baru terbukak 1/2 cm..tu tandanya mama kna tunggu lagi lama..
 
sepanjang mama di hospital..papa la yg mnjadi teman setia mama..papa tak balik rumah pun..klu balik pun untuk mandi2 pastu datang balik..memang memenatkan..dahla papa tak boleh temankan mama dalam ward lama2..sebab peraturan hospital kat sini..klu boleh pun sekejap2 je..

papa tak pernah bersungut..papa sanggup tunggu mama, sanggup tidur atas kerusi di tempat menunggu..bila mama rasa sakit..papa datang dan bacakan ayat2 Al-Quran kat mama..papa tak berhenti solat hajat untuk mama..

11/5/2012 -Hari Jumaat

pagi nya doktor datang check mama lagi..masih mngecewakan..pembukaan masih lg 1/2 cm.. doktor masukkn lagi air dan ubat untuk paksa pembukaan buka lagi besar..setiap kali doktor masukkn ubat..mama msti menangis menahan sakit..allah je yang tahu mcm mana sakit nya..tapi pikirkan anak dalam perut..mama kuatkn semangat..sebab bila mama kuat..anak mama mesti kuat juga (^_^)..tak berhenti mama ngn papa berdoa moga semuanya ok..keluarga di Malaysia tak berhenti tanya khabar..mana tak risaunya..dh 2 hari tak keluar2 juga..

malamnya, doktor datang dan check lagi..keputusan still sama..last sekali..doktor pecah kan air ketuban mama..time tu kalau tak silap pukul 9 mlm..terasa air yg keluar..lepas 1 jam mula terasa sakitnya..yela, anak bergerak2..air ketuban pulak makin kurang..hanya bersabar dan berdoa jela yg mampu mama buat..

12/5/2012 -Hari Sabtu

pukul 9 pagi..doktor datang dan check pembukaan bawah..mama ingatkan bila dah pecahkan air ketuban..sekurang2 nya akan buka la sebanyak 3 @ 4 cm..tp sangat mngecewakan..masih sama..masih lagi 1/2 cm..memang Allah mnguji kesabaran hambanya..Allah nk uji setahap mana kemapuan kita..mama terus bersabar dan kuatkn semangat..mama tahu..Allah nk ampunkan dosa mama...mama kena sabar sikit je lagi..mama tak boleh putus asa..Allah tau apa yang terbaik buat hambanya..

pukul 3 ptng..akhirnya doktor buat keputusan mama kena operate..doktor risau baby lemas kalau biar lama2..sebelum operate..papa datang..mama mintak maaf kat papa dan minta papa doakan mama selamat melahirkan baby ni..papa dengan sedihnya melepas kan mama ke bilik pembedahan..mama serahkan segalanya kpd Allah..mama bnykkn berdoa.(takut pun ada juga hehe).

pukul 3.30 ptng..Alhamdulillah, mujahid kecil kami selamat dilahirkan..alhmdulillah anak mama ngan papa sihat..

baby mama berat time dilahirkan 1.9kg

mujahid kecil yang kuat

disebabkan baby keluar terlalu awal..baby kena masuk inkubator..alhamdulillah tak lama, just 10 hari je..ank mama masuk inkubator pun sebab tak boleh bernafas dengan elok..yg paling mngejutkan mama..anak mama sangat kuat..bila nurse meniarapkan..baby nk angkat kepala..alhmdulillah, tu tandanya baby kuat dan sihat (^_^)

haa..ni gambar baby tngh meniarap hehe

itula pengorbanan seorang ibu..bersambung nyawa untuk melahirkan ank ke dunia..baru mama terasa mcmna perasaan jaddah (umi mama) time melahirkan mama..sebabtu Allah tak bagi anak derhaka pada ibu..bukan senang nk kandung ank dlm perut..dan bukan senang jgak melahirkan..Ya Allah, bila mama merasa sendiri sakitnya..baru mama tahu pengorbanan dan jasa seorang ibu (^_^)

dan tak dilupakan sokongan,doa dan bantuan dari kawan2 mama ngn papa yang tak pernah putus...hanya Allah yang dapat membalasnya..kami sangat terharu dengan ukhuwah yang ditujnukkan..terima kasih yg tak terhingga dari kami sekeluarga..


video yg kawan2 buat untuk kami..terharu sngt (^_~) terima kasih semua


dan kini bermula lah kehidupan baru kami sebagai mama dan papa...moga baby mnjdi ank yg soleh, qurah ain mama dan papa..*selamat datang ke dunia sayang*


*Wallahu a'lam*

0 comments:

Post a Comment

About Me

My Photo
Ummu Umar
Dilahirkan di Mesir dan dibesarkan di Jordan. Mendirikan rumahtangga pada 7 October 2011 dan bergelar mama pada 12 Mei 2012...Hamba yang sentiasa mencari redha dan kasih TuhanNYA...(^__^)
View my complete profile

Mama_Papa

Daisypath Anniversary tickers

Baby Umar

Lilypie First Birthday tickers

Pesanan @ comment

Followers

Credit